EMAKS BETRAKTELSER
EMAKS BETRAKTELSER 389/Lugnt läge över julhelgen...
Det flyter på lugnt kanske man kan säga. Julhelgen flyter sakta bort och det blir en och annan bild producerad under tiden. Lugnt vatten var det i Hyllsjön när vi passerade på väg hem från Växjö före helgen. Vi stannade och jag tog några bilder. Spegelblank låg sjön, nästan som is. Fast det borde varit is, som förr vid den här tiden då man knöt på sig hockeygrillorna på Hyllsjön och tog Dubbel-Nissehjälmen på huvet. Jag var Nisse Nilsson och brorsan Tumba med Spaps-hjälm. Och puckarna gled över sjön lika lätt som dom gjorde den där VM-turneringen i Colorado 1962, då Dubbel-Nisse skickade iväg segermålet mot öppen kanadensisk kasse och den bara gliiiiiiider in i måååhåål...
Stenen på bilden har man skjutit några puckar mot i sin ungdom på 1960-talet. Då när isen oftast frös till och bar innan snön kom. Idag kommer varken is eller snö som det verkar. Men det ska visst bli lite kallare ett par dar, men sen blir det mildare igen och mera regn. Har ännu inga nya objektiv till RP-huset, men det fungerar ganska bra även med gamla saker. Här satt min Zeiss Ultron 1,8/50mm från ca 1970 på, och den är fullt öppen. Ett fantastiskt objektiv med en väldigt behaglig bokeh.
Sen har det blivit lite glasfotografering under helgen också. Och då är det som för det mesta när det gäller mig, saker från Strömbergshyttans glasbruk som ska fotodokumenteras (bruket ligger ju alldeles invid Hyllsjön men är nedlagt sedan 1979). Dom här bilderna tog jag med ett annat fantastiskt objektiv, en Pancolar electric 1,8/80mm från östtyska Zeiss Jena. Vaserna är från början och mitten av 1950-talet och designern bakom dom är Gunnar Nylund, annars mest känd för sin keramik. Han var anställd av Strömbergshyttans glasbruk under 4 år 1953-56, fick egen bil och lägenhet bl.a och han experimenterade mycket. Senare gjorde han en del jobb för bruket på freelans mellan 1967-73. Men även flera modeller som kom under slutet av 1950-talet och början av 1960-talet är ritat av hans penna. De togs fram som prover under hans första tid före 1957 men lanserades först senare. Han var ivrig att ta fram nya modeller och bruket kunde inte lansera allt han skapade i samarbete med de duktiga mästarna i hyttan och de lika duktiga sliparna och gravörerna i efterbearbetningen. En hel del förblev prover och förvarades i det sk "Experimentlagret" som låg i källaren till grannvillan där jag själv bodde. Den villan tjänade också under många år som utställningshall för bruket.
Jag har oftast en ljusbox som jag fotar glaset i, men här ställde jag det bara på köksbänken och använde lysröret som sitter under köksskåpet ovanför som belysning. Det fungerade rätt bra det också även om det blev en del arbete med att får rätt färger. Lyckades någorlunda tycker jag. Jag har annars ett par portabla studioblixtar som kan ställas på lite svagare belysning med permanent sken, och då är det lättare att få bra vitbalans när man fotar i t.ex ljusboxen.
Det har också blivit lite tid att prova ett helt nytt fotopapper från tjeckiska Foma, Retrobrom 152 SP. Det är ett fiberpapper av äldre typ med fast gradation och enbart i en kontrastgrad (special). Det är framtaget bl.a för lithkopiering och då spelar kontrastgraden på papperet mindre roll, även om det för det mesta brukar vara bäst med normalt till mjukt. Idag har jag provat papperet och det verkar fint med en snygg ton i vanlig lithframkallare typ Moersch Easylith. Har dock sett att man med specialmetoder, typ att man framkallar i ytterligare en framkallare som t.ex Catechol, vilken försetts med en liten dos Ammoniumklorid, kunnat få fram en del andra intressanta färgtoner med det här papperet. Och det får bli föremål för nya försök med det här fina papperet från Foma, lite längre fram. Jag har både Catechol och Ammoniumklorid hemma.
Visst är det fantastiskt att nya papper av den här typen utvecklas och nytillverkas i denna digitalålderns tidevarv. All heder åt tjeckiska Foma för att man tror på en fortsatt framtid för analog fotografi och bildframställning i mörkrummet. Vem kunde tro det för 10 år sedan? Sen är det ju inte bara i Tjeckien det tas fram ny material för mörkrummet. Ilford har kommit med ett nytt papper nyligen och i Tyskland är Adox på god väg att återskapa det fantastiska Polywarmtone i fiber från Ungerska Forte.
Lithprint på nya Foma Retrobrom 152 SP. Moersch Easylith 40ml+40ml+vatten upp till 1000ml.
//